Elementlerin Sağlığa Etkisi

Elementlerin Sağlığa Etkisi; Bu yazımızda sizlere elementleri ve sağlığa etkilerini sıraladık. Sizlere daha sağlıklı bilgiler vermeyi amaçlıyoruz.

Elementlerin Sağlığa Etkisi

Elementlerin sağlığa etkilerini aşağıda sıraladık, hadi göz atalım hemen.

Çinko

Bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyiş, yaraların iyileşmesini sağlar. Kemik ve diş sağlığında, stresle mücadelede önemli etkisi vardır. Eksikliğinde tırnaklarda beyaz lekeler, saç dökülmesi, bağışıklığın azalması, sık hastalanma, depresyon, iştahsızlık, yaraların geç iyileşmesi, tekrarlanan enfeksiyonlar, kısırlık, iktidarsızlık, yorgunluk, tat ve koku almada zayıflık görülür. Yumurta sarısı, deniz ürünleri, et karaciğer, mantar, baklagiller, süt ürünleri ve sakatat doğal çinko kaynaklarıdır.Ancak günlük çinko miktarı önemlidir Günde 50 mgın üzerinde alınmamalıdır.

Bakır:

Bakır vücutta gerçekleşen bir çok enzim fonksiyonu için gereklidir. Kemiklerin, cildin ve yumuşak dokuyu oluşturan esas proteinlerden kollajen oluşumu için önemlidir. Ayrıca kan hücrelerinin oluşumuna enerji üretimine yardımcı olur. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt sinirler ve eklemler içinde gereklidir. Vücutta bakır eksikliği halinde kansızlık, ödem, saç dökülmesi, solunum bozukluğu gözlenir. Fındık, fıstık gibi kabuklu yemişler, sakatat mercimek, sarımsak, mantar, deniz ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bakır içeren besin maddeleridir.

Manganez:

Vücuttaki enzimleri aktif hale getirir. Bir çok vitaminin kullanımına yardımcı olur. anne sütü oluşumunda yararlıdır. Kan şekeri düzenler, kan hücrelerinin yapımı, beyin islemesi için gereklidir. Menapoz döneminde kemiklerin sağlığı açısından faydalıdır. Yeşil sebze, fındık, ve özellikle çay, doğal manganez kaynaklarıdır. Eksikliği halinde damar sertliği, kas seğirmeleri, bas dönmesi, denge bozukluğu, eklem ağrıları, görme ve işitme bozuklukları, kolesterol düzeyinin yükselmesi, yüksek tansiyon, hafıza kaybı, iskelette gelişim ve büyüme bozuklukları görülebilir. Kabuklu ve çekirdekli yemişlerde, yumurta sarısında, bezelye, baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde, kuşburnu, maydanoz ve nanede bulunur.

Krom:

Krom, karbonhidrat metabolizması için gereklidir. Kan şekerini düzenler, kolesterol seviyesini düşürür. yağsız kas dokusunun artmasını sağlar, krom eksikliği açlığa dayanıksızlık, sık yeme ihtiyacı, ellerde soğukluk, uyuklama, susama, tatlıya düşkünlük gibi seker hastalığı benzeri belirtilere yol açar. Bira mayası, karaciğer, bal, işlenmemiş pirinç, et, peynir, tavuk, mısır, süt ürünleri,yumurta ve tahıllarda krom içeren gıdalardır.

Selenyum:

Bağışıklık sistemini koruyan selenyum, vücut için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Erken yaşlanmayı önler, kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Eksikliği halinde, kanser, erken yaşlanma, yüksek tansiyon, katarakt, sık hastalanma, enfeksiyon, gelişme bozukluğu, kolesterol artısı görülür. Süt ve tavuk ürünleri, deniz ürünleri, brokoli, kabak, mantar, lahana, soğan ve sarımsak başlıca selenyum kaynaklarıdır.

Magnezyum:

Enzimlerin işleyişine, kalsiyum ve potasyum kullanılmasına yardımcı olan magnezyum kalp-damar hastalıklarını, kemik erimesini önler, kolesterolü düşürür. Eksikliği halinde, sinirlilik görülür. En iyi magnezyum kaynakları, ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kabuklu yemişler, tahıllar, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Çabuk sinirlenmek magnezyum eksikliğinin işaretidir.

Fosfor:

Kemik ve dişlerin yapısında bulunan fosfor, bunların oluşumunu sağlar, kalp kasının kasılmasında etkilidir. eksikliği nadiren görülür. bu durumda kaslarda güçsüzlük, kemik ağrıları, iştahsızlık ortaya çıkabilir. Süt ürünleri yumurta, balık, mısır, kabuklu yemişler, kuru meyveler, etler, tahıllar fosfor kaynağıdır.

Sodyum:

Vücuttaki su dengesini sağlayan sodyum, hemen hemen her türlü besinlerde bulunur. Sağlıklı bir vücut için sodyum-potasyum dengesinin sağlaması gerekir. fazla miktarda sodyum tüketildiğinde vücut daha fazla potasyuma ihtiyaç duyar. Eksikliği nadiren rastlanır ancak fazlalığı halinde vücutta su tutulur, potasyum eksikliği, yüksek tansiyon görülebilir. sodyum-potasyum dengesizliğinin ise kalp hastalıklarına yol açtığı bilinmektedir.

İyot:

Vücuttaki fazla yağların metabolize olmasını sağlayan iyot, tiroit bezinin çalışmasını etkiler. Eksikliği halinde, yorgunluk, tiroit işleyişi bozukluğu, guatr, kilo alma görülebilir. İyotlu tuz, deniz ürünleri, süt, ve süt ürünleri iyot açısından zengin kaynaklardır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.