Evde Sebze Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Evde sebze yetiştirme yöntemleri yazımızda amacımız soframızda tükettiğimiz sebzelerin ne şartlarda nasıl yetiştiği ve ne tür ilaçlar kullanıldığını bilmeden satın almak zorunda kalmamız. Hepimiz evimiz ve soframızda doğal ve sağlıklı ürün tüketmek isteriz. Bunun aslında kolay yolu var, evde ilaçsız ve doğal olarak sebze yetiştirmek sizin için hem bir hobi olacak hem de sofranızda el emeğiniz, katkısız, ilaçsız doğal ürünler bulunacak. Hadi birlikte evimizde kolay bir şekilde sebze nasıl yetiştirilir bir göz atalım.

Evde Sebze Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Şimdi ise vücudumuz için sayısız faydaları yanında doğal antibiyotik olan şifa niyetine tüketeceğimiz sarımsak nasıl yetiştirilir birlikte inceleyelim.

Sarımsak :

Yazmakla bitmeyecek faydaları olduğunu bildiğimiz vücudumuzun virüslere karşı güçlü koruyucusu antibakteriyel özellikli doğal savaşçı mutfağımızın yıldızı sarımsağı nasıl yetiştirebiliriz.

Öncelikle sarımsak kökleri derinde büyümeye başlar bu yüzden ekim yapacağınız kabın 20 cm den büyük olmasına özen gösterin. Daha sonra yetiştireceğiniz bölgeyi ve ortamı iyi seçin sarımsak ışığı ve sıcağı sever. Ekim yaptığınız kabı güneşi direk alacak şekilde uygun bir bölgeye yerleştirin. Biber ve soğanda olduğu gibi saksı toprağımızı (bahçe toprağı, torf, gübre karışımlı) kabımıza yerleştiriyoruz ve üst kısımda 3-5 cm boşluk bırakmaya özen gösteriyoruz. Daha sonra bir baş sarımsağın dişlerini ayırıyoruz. Ayırdığımız dişlerin dış kabuğunu da mutlaka soyuyoruz. Sonra kabuğunu soymuş olduğumuz sarımsak dişlerini baş kısmı yukarı bakacak şekilde toprağımızın yaklaşık 20 cm altına olacak şekilde ekiyoruz. Ekim esnasında dişler arasına yaklaşık 10 cm ara bırakmaya özen gösteriyoruz. Sonrasında sularken sık olamayacak şekilde sulama yapalım çünkü sarımsak fazla suyu sevmez. Belirli aralıkta azar azar olacak şekilde sulama yapalım.

Bu işlemlerden sonra sıra geldi beklemeye sarımsakların olgunlaşması için zamana ihtiyacı vardır ve bu birkaç ay beklemeniz demektir. Sarımsakların olgunlaştığını anlamak için yeşil ve uzun şekilde büyüyen sapı, koyu sarı rengi aldığını görmeniz yeterli. Kendi yetiştirdiğiniz sarımsağınızı mutfağınızda afiyetle tüketebilirsiniz.
Evde sebze yetiştirme yöntemleri yazımızın ikinci yıldızı yine c vitamini deposu kalp hastalıklarına karşı koruyucu bağışıklık sistemi güçlendirici felç riskini azaltan güçlü vitamin deposu domates yetiştirelim.

Domates:

Yine işe saksı ve toprak seçimiyle başlayalım çünkü yapacağımız ekimin verimli olabilmesi için çok fazla öneme sahip iki önemli unsur. Saksımızı geniş ve su tahliyesi ( drenajlı) olabilecek tarzda seçelim. Toprak seçiminde ise bahçe toprağı ve gübre karışımı olmasına özen gösterelim. Şimdi tohumları filizlendirmek için yapacağımız işlemde pet bardak ya da elimizde mevcutsa çimlenme tepsisi kullanıyoruz. Kullandığınız malzemeye toprağımızı dolduruyoruz ve üst kısımdan 1-2 cm delik açtıktan sonra tohumlarımızı açtığımız deliklere ekiyoruz ve üstüne çok az kapatacak şekilde toprakla örtüyoruz. Ektiğimiz tohumların çimlenmesi için gerekli ortamın güneş almayan sıcak bir ortam olması ve toprağımızın nemli kalması gerekiyor. Böylece toprak kontrolünü belirli aralıklarla kontrol edelim ve toprağın nemli kalmasına özen gösterelim.

Sonrasında kısa bir zaman sonra tohumların yeşerdiğini göreceksiniz. Bu aşamada filizlerin büyümesi ve biraz daha köklenmesi için yetiştiği kapta güneş alan bir noktada bir müddet daha bekletiyoruz. Bekleme süresi (1-2 hafta arası) sonrasında filizlerimizi saksılarımıza alma vakti geldi. Saksıda 3 ila 4 cm delik açtıktan sonra yetiştirdiğimiz filizlere zarar vermeden dikkatlice yerleştirip üstünü az toprakla örtüyoruz. Bu aşamada domates, ışığı ve sıcağı sever güneşi görebilecek konumda yetiştirmeye özen gösterin. Aynı saatlerde düzenli sulamaya özen gösterin ve belirli aralıklarla toprağına bakım yapmayı unutmayın. Sulama konusunda alt kısımdan yani yapraklarına su gelmeyecek şekilde sulama yapmalısınız. Yapraklarının ıslanması bitkiye zarar verir ve hastalanmasına sebep olabilir.

Artık doğru şekilde ekim ve bakım yaptığımız domates tohumlarının yaklaşık üç ay içerisinde çiçek açtığını ve sonrasında domateslerimizin ufaktan büyüdüğünü göreceksiniz. Ürün olgunlaştıkça emeğinizin karşılığını almanın keyfini yaşayacaksınız.

Yeşil Biber :

Yeşil biber ekiminden önce seçeceğimiz saksı ve toprak çok önemli. Saksımızı 20-25 cm derinliğinde koyu renk olmayacak şekilde seçiyoruz.(koyu renk olmamasının sebebi güneş ışığını daha fazla alıp köklerin yanma olasılığını ortadan kaldırmak için)sonrasında   toprak seçiminde % 50 bahçe toprağı – %25 torf – %25 gübre karışımı yapmanız gerekiyor.

Sıra geldi yetiştireceğimiz biber tohumlarını saksıya yerleştirmeye; Burada önemli konu toprak ılık durumdayken tohumların toprağın 3 ile 5 cm altında olacak şekilde ekilmesi. Tohumları ektikten sonra saksımıza birkaç çubuk saplayalım ki biberler büyüyünce saksı dışına sarkma yapmasın. Şimdi gelelim saksının nasıl bir ortamda ne şekilde sulanması gerektiğine. Biber güneş ışığını sever fakat direk güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde uygun bir yere koymalısınız. Sonrasında her gün az miktarda sulama yapabilirsiniz. Sulama zamanını belirlerken kıstas olarak toprak kuru kalmayacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Saksının konumu aldığı güneş ışığı ve hava koşulları uygun olduğunda 3 hafta içerisinde biberleriniz yeşermeye başlayacaktır.

Evde Sebze Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Evde Sebze Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Yeşil biber yanında yine bağışıklık sistemi güçlendirici, kansere karşı savaşçı sindirim sistemi destekleyicisi ve kan şekeri dengeleyicisi soğan nasıl yetiştirebiliriz inceleyelim.

Soğan :

Biber ekiminde yaptığımız gibi saksı ve toprak seçimine özen gösterelim. Saksı harici 5 litrelik su bidonu ikiye kesip alt kısmını kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz kaba bahçe toprağıyla birlikte torf ve gübre karışımı yapıyoruz. Saksıya bu karışımı yerleştirirken bası uygulamadan doğal şekilde yerleştirmeyi unutmayın. Sonrasında saksının yada seçtiğimiz kabın boyutlarına göre arpacık soğan miktarının azlığını ve çokluğunu siz belirleyeceksiniz. Şimdi gelelim ekim aşamasına. Miktarını belirlediğiniz arpacık soğanlarını ekim yapacağınız kabın boyutlarına göre 5-10 cm aralıklarla uç kısmı yüzeye bakacak ve çok az açık olacak şekilde ekim yapmalısınız. Şimdi gelelim ekim sonrası sulama ve yetiştireceğiniz ortamın sıcaklık durumuna. Güneş ışığını tam almayacak fakat ışık alacak şekilde oda sıcaklığını ortalama 20 derece altına düşürmeden iki günde bir sulama yaparak bakımını yapmalıyız. Sulama yaparken miktarına özen gösterin fazla su kökleri çürütebilir. Uygulamaları bu şekilde yaptıktan sonra 1 hafta içinde soğanlarımız yeşermeye başlayacaktır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.