DeFi Nedir? DeFi Coin ve Merkeziyetsiz Borsalar

DeFi Nedir? DeFi Coin ve Merkeziyetsiz Borsalar, Bitcoin’in 2009’da piyasaya sürülmesinden sonra, bitcoin kavramından ve altında yatan teknolojiden kaynaklanan sağlam bir endüstri teknolojisi gelişti. Kripto ve blok zinciri gibi şeyler, projelerin ve şirketlerin çeşitli kullanım alanları için çözümler üretti. Defi Nedir? sorusunun kısa açıklaması ise geleneksel finansal hizmetlere alternatif olarak oluşturulan bir teknoloji diyebiliriz. Daha spesifik olarak, DeFi, merkezi olmayan uygulamalara ve protokollere güç veren akıllı sözleşmelerden oluşur. İlk DeFi projelerinin çoğu Ethereum kullanılarak oluştu. Metaverse ve DeFi projeler son zamanlarda oldukça popüler.

Aslında Bitcoin (BTC), merkezi olmayan olan bazı nitelikleri taşır. Ancak DeFi projeler, ek yetenekler ekleyerek bu nitelikleri genişletir.

DeFi Nedir?

Kripto para alanı içinde bir alt kategori olan DeFi, merkezi finans varlıkları yerine kitleler tarafından kontrol edilen bir şekilde sunar.

DeFi projelerinin yatırımcılara tasarruf, yatırım, ticaret, piyasa yapımı ve daha pek çok şeye erişmesini sağlayan bir dizi kullanım olanakları var. Merkezi olmayan finansın temel hedefi, geleneksel finansal hizmetlerine meydan okumak ve sonunda onların yerini almaktır. DeFi genellikle açık kaynak kodu kullanır ve herkese önceden var olan uygulamalar üzerinde izinsiz, birleştirilebilir bir şekilde oluşturma fırsatı verir.

Merkeziyetsiz Ne Demek?

Finans”ın anlaşılması kolaydır, ancak “merkeziyetsizlik” nedir? Kısaca merkeziyetsizlik, hiçbir otoritenin bir şeyi kontrol etmediği anlamına gelir. Bir dereceye kadar, bankalar ve diğer finansal kurumlar fonlarınız üzerinde güce sahiptir. Bu kurumlar varlıklarınızı dondurabilir ve siz onların çalışma saatlerinin insafına kalırsınız.

DeFi’nin merkeziyetsiz yönü sadece bir güç dağılımı değil, aynı zamanda bir risk dağılımıdır. Örneğin, bir şirket tüm müşteri verilerini tek bir noktada tutuyorsa, bir bilgisayar korsanının büyük miktarda veri için yalnızca söz konusu siteye erişmesi gerekir. Buna önlem olarak, bu verileri çeşitli konumlarda depolamak bir çözüm olabilir.

DeFi ve Geleneksel Finans

Bu karşılaştırma için örnek olarak ticari bankaları kullanabiliriz. Dünyada, paranızı depolamak, borç almak, faiz kazanmak, para göndermek vb. için bankaları kullanabilirsiniz. Ticari bankaların uzun, kanıtlanmış bir performans geçmişi vardır. Ticari bankalar, hırsızlığa karşı korunmak ve korunmak için sigorta sağlayabilir ve güvenlik önlemleri alabilir.

Diğer taraftan, bu tür kuruluşlar varlıklarınızı bir dereceye kadar tutar ve kontrol eder. Belirli işlemler için bankanın mesai saatlerini beklemeniz gerekir ve işlemler yavaş olabilir. Bankalara müşteri olmak için bazı belgeleri sunmanız gerekir.

DeFi nedir? İnternet bağlantısı olan herkesin erişebildiği ve bankaların veya diğer üçüncü taraf firmaların katkısı olmadan çalışan finansal ürün ve hizmetlerden oluşan bir teknolojidir. Merkezi olmayan finans piyasası kapanmaz ve bu nedenle işlemler haftanın 7 günü 24 saat gerçekleşirken hiçbir şeyin işlemleri durdurma gücü yoktur. Kripto paralarınızı bilgisayarlarda, soğuk cüzdanlarda ve başka yerlerde saklayabilir ve istediğiniz zaman erişim sağlayabilirsiniz.

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin çoğu, bu varlıkları destekleyen temel teknoloji nedeniyle bu özelliklere sahiptir. DeFi’nin blockchain teknolojisine bağımlılığı sayesinde, işlemler insan müdahalesinden daha hızlı, daha ucuz ve bazı durumlarda daha güvenli bir şekilde tamamlanır. Merkezi olmayan finans, geleneksel finans piyasalarında var olan çok sayıda sorunu çözmek için kripto teknolojilerini kullanmayı amaçlamaktadır.

Merkeziyetsiz Borsalar

Merkeziyetsiz borsalar kullanıcıların bir aracıya veya üçüncü taraf hizmet sağlayıcısına ihtiyaç duymadan dijital varlık ticaret yapmalarına olanak tanır. DeFi nedir sorusuna bu borsalar da örnek gösterilebilir. Yatırımcılara bir borsada hesap oluşturmadan dijital para birimi satın alma ve satma olanağı sunarlar.

  • Curve (CRV)
  • Uniswap (UNI)
  • PancakeSwap (CAKE)
  • SushiSwap (SUSHI)
  • Balancer (BAL)

Merkeziyetsiz borsalar, varlıkları merkezi bir platformdan uzak tutmanıza izin verirken, blok zincirleri içeren işlemler yoluyla cüzdanlarınızdan istediğiniz zaman alım satım yapmanıza izin verir. Tipik olarak farklı blockchain üzerine inşa edilir ve uyumluluklarını geliştirildikleri teknolojiye özel hale getirir. Örneğin, Ethereum’un blok zinciri üzerine inşa edilen borsalar, ERC-20 jetonları gibi Ethereum üzerine inşa edilmiş varlıkların ticaretini kolaylaştırır.

Bunları kullanmak, uyumlu cüzdanlara sahip olmayı gerektirir. Genel olarak, kendi kendini saklayan kripto cüzdanlar, varlıklarınızı kontrol etmenize izin verir. Ancak, bu tür varlık depolama, fonlarınızın güvenliği konusunda size daha fazla sorumluluk yükler. Ek olarak, belirli borsalar, merkezi borsalardan daha az özelliğe ve daha yüksek finansal ücretlere sahip olabilir.

DeFi Nedir? DeFi Coin ve Merkeziyetsiz Borsalar
DeFi Nedir? DeFi Coin ve Merkeziyetsiz Borsalar

Curve (CRV)

Curve, Ethereum tabanlı merkeziyetsiz bir borsadır. Aşağıdaki durumlar için özel olarak tasarlanmıştır:

  • son derece verimli, düşük kaymalı sabit madeni para ticareti
  • likidite sağlayıcıları için düşük risk

Kayma, bir işlemin beklenen fiyatı ile işlemin gerçekleştirildiği fiyat arasındaki farktır.

Ücretler ve diğer parametreler Curve (VRC) Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon tarafından belirlenir. Tüm havuzlarda ücret yüzde 0,04’tür. Ücretin yarısı likidite sağlayıcılarına, diğer yarısı ise Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon üyelerine gidiyor.

  • Değer: 21 milyar dolar

Uniswap (UNI)

Uniswap, Ethereum tabanlı merkezi olmayan bir protokoldür.

Düzenli borsalarda likit olmayan varlıklarla ilgili en büyük sorunlardan biri “yüksek spreadler(alım-satım farkı)”dir. Uniswap, herkesin bir piyasa yapıcısı olmasını sağlayarak bu sorunu çözmektedir. Uniswap, büyük siparişler için yüksek kaymadan muzdariptir, çünkü ödenen fiyat miktarın artmasıyla artar.

  • Toplam Değer: 9 milyar dolar

PancakeSwap (CAKE)

PancakeSwap, Binance Akıllı Zincirinde (BSC) otomatik bir piyasa yapıcı ve getiri çiftliğidir. PancakeSwap, SushiSwap’ın bir çatalı olmasına rağmen, BSC üzerinde çalıştığı için daha ucuz ve daha hızlı işlemlere olanak tanır.

PancakeSwap ayrıca verim çiftçiliği, piyangolar ve ilk çiftlik teklifleri sunar.

  • Toplam Değer: 7.7 milyar dolar

SushiSwap (SUSHI)

SushiSwap, Ethereum tabanlı otomatik likidite sağlamak için merkezi olmayan bir borsadır. Merkezi olmayan bir borsa ve merkezi olmayan bir borç verme piyasasıdır. Ayrıca getiri araçlarına ve türev işlemlere olanak tanır. 2020’nin sonlarında Yearn.finance ve SushiSwap, geliştirme kaynaklarını paylaşacakları ancak ayrı belirteçleri ve yönetişim sistemlerini sürdürecekleri bir toplantı ile duyurdu.

  • Toplam Değer: 5.5 milyar dolar

Balancer (BAL)

Balancer, denetlenemeyen otomatik bir portföy yöneticisi ve ticaret platformudur. Geleneksel bir endeks fonunda yatırımcı, portföyü yeniden dengelemek için bir portföy yöneticisine ücret öder. Balancer’da yatırımcı, arbitraj fırsatlarını takip ederek portföylerini yeniden dengeleyen yatırımcılardan ücret alır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.